Let’s Remember How We Got Here

Before we go off in all directions for the summer, let us recall the sequence of events that have transpired and brought us to this place, because when we return in the fall, ‘this place’ will not have pews, it will have beautiful new chairs. It will also have new lighting and sound systems.

Changing the pews to chairs was suggested by Steven Epperson a year ago and has been discussed casually for some years. Steven brought it up again right before he left, urging us to upgrade and share our Sanctuary with the wider community, thus attracting diverse younger people. He specifically said to the Board that he felt the pews should be replaced by chairs so that the space is more adaptable; this could greatly enhance our community outreach efforts and thus keep UCV relevant and sustainable.

Then, when UCV was offered an anonymous gift to upgrade the lights and sound of the Sanctuary shortly after Steven left, the Board did some research as to what an upgraded Sanctuary could give us, and the larger community. Moreover, a UCV Young Persons Task Force was formed and they submitted a fulsome report about what young Unitarians want from their spiritual home.

Our research and this report revealed that replacing the pews with chairs would give us a space that is much more flexible and could therefore accommodate various forms of worship, walking meditation, circle dance, Indigenous and other cultural forms of ceremony, Jazz Festival events, cabaret fundraisers, and Writers Festival events, to illustrate just a few. It would also allow folks with physical challenges, such as people in wheelchairs, to sit up front and not have to be relegated to the back of the room. The room could also be configured into a circle, the most democratic of configurations, allowing everyone equal status and accessibility.

So in short, it became evident that changing pews to chairs needed to be part of our Sanctuary upgrades because changing pews to chairs deepens our commitment to radical inclusivity. Moreover, the Sanctuary upgrades project furthers our community outreach and membership-building efforts. Having the Sanctuary empty during the pandemic seemed like an ideal time to make all the upgrades.

So the Board engaged the congregation in discussions around the possibility of Sanctuary upgrades (which included replacing pews with chairs) in fall of 2020, and the response we received at the forum we held at that time was enthusiastically in favour of the changes.

Following this engagement with the membership, we brought it to a discussion and a vote at the AGM in November 2020. At that vote during the AGM, the vast majority of UCV members voted in favour of the Sanctuary upgrades and changing the pews to chairs while keeping the balcony pews in tact and a few on the sides.

In this way, our beautiful Sanctuary will become a more welcoming space for various forms of worship, various physical abilities, become a cultural destination, and most importantly, attract a younger and more diverse demographic to our Church which will ensure that UCV will thrive into the future.

This has been a very challenging time for all of us, and as a congregation we continue to rise and meet those challenges as best we can. Although change is always difficult, we know from experience that from every ending comes a new beginning. I hope you will embrace our new Sanctuary this fall, and all the possibilities it affords.

With that thought and on behalf of the UCV Board of Trustees, I wish you a safe and peaceful summer.

Best wishes, Diane Brown, UCV Board Chair.


Categories:

Community • Governance and Organizational • Our Space • Recent News